Otvoreno Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložba „Rijeka 2021“

Rijeka, 13. rujna 2021. - Sinoć je u Rijeci službeno otvoreno Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložba maketa brodova „Rijeka 2021“. Na svečanom otvorenju ispred Exportdrva predstavljeno je svih osam reprezentacija, kao i suci ovog natjecanja, a pozdravne govore održali su predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara Mladen Mitić i predstavnik NAVIGA-e Martin van Gelderen, ujedno i glavni sudac natjecanja.
Pred okupljenima je predstavio međunarodni sudački žiri kojeg čine Daniel Ciosu, Lucian Dan, Evgeni Genov, Giuseppe Giraldi, Vladim Goshko, Dmitrij Kalmykov, Mladen Mitić, Maciej Poznanski,  Željko Skomeršić i Martin van Gelderen (glavni sudac). 
Pozdravnim se govorom obratila i pročelnica županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić koja je istaknula kako je „trud Hrvatskog saveza brodomaketara i Centra za tehničku kulturu Rijeka koji ulažu u očuvanje pomorske baštine našeg kraja neprocjenjiv, ponajviše zato što je naša pomorska tradicija od iznimne važnosti za našu regiju i za sve ljude koji žive u njoj.“, a gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović izrazio je svoje čestitke organizatorima te istaknuo važnost brodomaketarstva za Rijeku. „Drago mi je što ugošćujemo ovako važan događaj unatoč činjenici što živimo u veoma izazovnim vremenima COVID-19 pandemije. Sretan sam što smo uspjeli organizirati ovo prestižno natjecanje kojim pomažemo u očuvanju hrvatske, europske ali i svjetske pomorske baštine. Kvaliteta izloženih maketa najbolje govori o tome kako hrvatsko brodomaketarstvo spada među najbolje svjetske brodomaketare, a veoma smo ponosni i na činjenicu da Rijeka ima veoma dugu, međunarodno poznatu i priznatu povijest brodomaketarstva.“ Čast da otvori natjecanje i izložbu pripala je izaslaniku predsjednika Republike Hrvatske Željku Jovanoviću koji je istaknuo kako ''predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, kao glavni sponzor ovog natjecanja, iznimno cijeni trud i rad brodomaketara'' te nadodao kako je „ovaj događaj od iznimne važnosti za grad Rijeku, zbog toga što Rijeka kao najveća hrvatska luka ima dugačku i snažnu tradiciju izrade brodova.''
Organizatori Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka ovih će dana u Rijeci ugostiti sedamdesetak međunarodnih gostiju, među kojima su i natjecatelji iz osam zemalja: Bjelorusije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine. Oni se natječu prema pravilima međunarodne brodomaketarske organizacije NAVIGA u sekciji C koja ima osam razreda (C1 - makete s veslima i jedrilice, C2 - makete brodova na motorni pogon, C3 - makete instalacija, dijelovi broda, lučka postrojenja, dijelovi luke, dijelovi brodogradilišta i oprema, C4 - minijaturne makete brodova razred C1 do C3 u omjeru 1:250 ili manjem, C5 - brodovi u boci, C6 - plastične makete, C7 - kartonske i papirnate makete, C8 - makete iz kompleta za sastavljanje). Makete se ocjenjuju bodovima koje dodjeljuju suci, a broj bodova određuje dodjelu zlatnih, srebrnih i brončanih medalja (od 85 do 89,67 bodova - brončana medalja, od 90 do 94,67 bodova - srebrna medalja, od 95 do 100 bodova - zlatna medalja).
Za vrijeme trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. na sjevernom pročelju zgrade Exportdrva osvanut će i novi riječki mural, riječkog autora Vladimira Tomića Moska. Mural koji se izrađuje tijekom trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. trajno će obilježiti ovaj događaj, ali i 75. godišnjicu postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture čiji član je i Hrvatski savez brodomaketara. 
Izložba maketa brodova „Rijeka 2021“ otvorena je za javnost u razdoblju od ponedjeljka, 13. do nedjelje, 19. rujna kada će publika, osim 180 maketa brodova, moći uživo popratiti i sam proces ocjenjivanja maketa. Izložba „Rijeka 2021“ održava se prema posljednjim epidemiološkim mjerama, a ulaz na izložbu je slobodan.
Više o svim maketa, kao i o samom natjecanju možete pročitati na linku.
Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložbu maketa brodova „Rijeka 2021“ podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja , Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.