Mala škola brodogradnje, Dubrovnik 2019

Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika u suradnji s Modelarskim institutom Nave Dumins i udrugom Trabakul, organizirali su i održali protekli vikend Ljetnu školu brodogradnje 2019. Prvi dan škole se održao na otoku Lokrum, a drugi dan je radi lošeg vremena bio prebačen u Centar brodomodelarstva na Batali. 36 polaznika je uspješno izradilo makete brodova iz kitova, uz kvalitetno druženje i kupanje na Lokrumu. Polaznici su za uspomenu dobili prigodne mornarske majice i diplome.

Voditelji ljetne škole bili su Mladen Mitić, nagrađivani brodomaketar, predsjednik udruge Nave Dumins i voditelj Centra brodomodelarstva i Igor Hajdarhodžić, istaknuti umjetnik i restaurator brodica. Gđa. Olivera Stanić, tajnica Hrvatskog saveza brodomaketara, također je na Lokrumu pružila podršku mladim polaznicima. 

Ovom je radionicom iznova dokazana bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva. Brodomaketarstvo je izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem. Polaznici Ljetne škole brodogradnje 2019 su se na prikladan način upoznali s konstrukcijskim elementima broda i pomorskim djelatnostima, ali i s njihovom bogatom poviješću i tradicijom u autentičnom ambijentu prizemlja Lugareve kuće.

Nave Dumins nastoji povećati broj polaznika škole brodomaketarstva, te program obogatiti dodatnim sadržajima. To će postići nastavkom škole brodomaketarstva i u sljedećoj školskoj godini, kao i suradnjom s Hrvatskim savezom brodomaketara i njezinim članicama. 

Svi programi, kako cjelogodišnji, tako i Ljetna škola, su besplatni za sve polaznike, te se ovim putem posebno zahvaljujemo na podršci upravi Rezervata Lokrum i Društvu pedagoga tehničke kulture DNŽ, te gospodinu Mariu Kovačeviću koji je i ove godine besplatno odvezao djecu trabakulom sv. Ivan na otok Lokrum.