Brodomaketari gostovali u Istri

Djelatnici Hrvatskog saveza brodomaketara ovoga su puta širili brodomaketarsku i brodomodelarsku djelatnost u školama centralne Istre. Interes za njihove radionice iskazale su dvije osnovne škole i to iz Barbana (Osnova škola Jure Filipovića) i Raše (Osnovna škola Ivana Batelića), stoga su brodomaketari 07. listopada 2021. godine krenuli put Istre.

Prvo su posjetili Osnovnu školu Ivana Batelića u Raši gdje su održali radionicu u jutarnjem terminu sa učenicima petih razreda. Djelatnici HSB-a uveli su učenike u radionicu pričom o samom Savezu brodomaketara – tko su, čime se bave i što će raditi na samoj radionici. Nakon kratkog uvoda, učenici su krenuli izrađivati svoju prvu brodicu, a u samoj izradi makete pomogli su im djelatnici HSB-a koji su im objasnili kako sistematično i uz praćenje uputa uspješno izgraditi svoju maketu.

Kroz dva školska sata učenici su uspjeli izgraditi svoje prve makete i to modele kajaka s veslima. Učenici i njihova profesorica su po završetku radionice iskazali veliko zadovoljstvo stečenim znanjem te zaključili kako brodomaketarstvo može na sjajan način povezati edukaciju i zabavu u jedno.  Uspjeh prve radionice nastavio se i u drugoj osnovnoj školi koju smo posjetili. Učenici 5. i 6. razreda Osnovne škole Jure Filipovića također su izrađivali makete modela kajaka i rapske lađe uz mentorstvo djelatnika HSB-a i njihovog profesora tehničke kulture. Kao i učenici iz prethodne škole, učenici Osnovne škole Jure Filipovića kroz dva su školska sata s preciznošću i strpljenjem uspješno izradili svoje vlastite modele.

Kao znak buduće dobre suradnje, te nastavak brodomaketarskih i brodomodelarskih radionica u školama, djelatnici HSB-a su na poklon učenicima i njihovim učiteljima ostavili edukativne mape koje sadrže po pet modela tradicijskih brodica izgrađenih na području hrvatske obale. Profesori tehničke kulture pokazali su veliko zadovoljstvo i zahvalnost na održanim radionicama te su istaknuli kako će u sklopu nastavnih ili izvannastavnih aktivnosti sa svojim učenicima izrađivati makete brodova i brodica.

Nakon uspješno obavljenih radionica u Istri, brodomaketari će se uputiti nešto istočnije, gdje će učenici iz Delnica i Karlovca imati priliku upoznati se sa samostalnom izradom maketa brodova i brodica.