Online predavanje„ Reanimacija hrvatskih brodica - koncept obnavljanja tradicijskih barki"

Vrijednosti i ostvarenja koja su pojedine barke dale za određena područja na Jadranskoj obali te kako se pristupilo njihovom “oživljavanju“ prethodnih godina prikazat će se u sklopu online predavanja „Reanimacija hrvatskih brodica – koncept ideje obnavljanja tradicijskih barki“ koje će se održati 10. prosinca s početkom u 15:30 sati. Predavači će u sklopu predavanja objasniti put izgradnje svake od brodica kroz učešće u projektima s naglaskom na očuvanju pomorstva i pomorske baštine.

U sklopu prvog dijela predavanja, profesorica Tehničke škole Rijeka, Ljiljana Domažet, prikazat će prisutnima kako je s učenicima trećih i četvrtih razreda Tehničke škole, smjer brodograđevni tehničar, uz pomoć brodograditelja Lorisa i Josipa Rubinića i profesorice Marije Marač izgradila pasaru dugu čak 4,3 metra. Pasara je izgrađena prema tradicijskim nacrtima istog modela iz 1930-ih. Kroz predavanje će predstaviti tehniku gradnje tradicijske brodice i kako je izgledao proces njezine izgradnje od početka pa sve do trenutka kada je barka bila spremna za isplovljavanje. Predstavljanje ove pasare prikazuje se kao dio projekta „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ ili skraćeno ARCA ADRTIATICA.
Drugi dio predavanja vodit će djelatnici Muzeja betinske drvene brodogradnje, Milena Bilić i Kate Šikić Čubrić. Prikazat će put izgradnje muzeja na otvorenom kao dio projekta „Razvoj društveno – kulturne infrastrukture i muzeja na otvorenom Muzeja betinske drvene brodogradnje“ te će pričati o eksponatima sa stalne izložbe brodica s naglaskom na gajetu Marija. Naglasit će se važnost škverova koji su potaknuli gradnju barke početkom 20. stoljeća, do preimenovanja barke 1954. godine nakon što ih je kupila obitelj Stagličić. Istaknut će se vrijednost broda kroz suradnju lokalne zajednice na njegovoj obnovi i brodice koja svakog posjetitelja u muzeju uči o vrijednostima tradicijske drvene brodogradnje u Betini.
Treće i posljednje predavanje obuhvatit će priču o trenutnoj turističkoj brodici koja je nekad služila kao prijevozno sredstvo robe, materijala, ljudi i namirnica u toku rijeke Kupe. ''Žitna lađa'' poznata je po tome što je prevozila žito za pučanstvo i time povezala područje grada Karlovca s ostalim gradovima na rijeci. Nekad korištena kao prijevozno sredstvo za životne potrebe, sada je nezaobilazna turistička atrakcija koju brojni posjetitelji obilaze tijekom boravka u okrugu Karlovca. Predavanje će voditi direktorica Aurore Colapis , Jasmina Cvetković koja će predstaviti proces prijave izgradnje lađe kroz projekt „Unaprjeđenje društveno – poduzetničkog poduhvata Žitna lađa Karlovac“ i kako je ona povezala lokalnu zajednicu, ali i udruge i poduzeća iz drugih županija u Hrvatskoj.
Svi zainteresirani za predavanje mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnice. Dan prije održavanja online predavanja e-mailom će im biti dostavljen link za predavanje.
 

PRIJAVNICA