Maketa putničkog broda Abbazia apsolutno najbolja maketa 22. Državnog natjecanja brodomaketara

U radioni Rolanda Vlahovića nastaju najbolje makete brodova u Hrvatskoj! Osim medalja sa svjetskih natjecanja, kompletirao je i oba prijelazna pehara s Državnih natjecanja brodomaketara za apsolutno najbolju maketu. Maketa putničkog broda Abbazia s 95,00 osvojenih bodova proglašena je apsolutno najboljom maketom 22. Državnog natjecanja brodomaketara prema nacionalnim pravilima. Vlahović je lani s maketom broda Sloops HMN Pegasus kući ponio prijenosni pokal za najbolju maketu prema NAVIGA pravilima.

U Edukacijsko-izložbeno  prostoru Centra tehničke kulture Rijeka u nedjelju, 7. svibnja, održano je 22. Državno natjecanje brodomaketara prema nacionalnim pravilima, a danas je u istom prostoru održano svečano otvorenje Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2017“ na kojem su natjecateljima dodijeljene diplome i odličja.

Ocjenjivačko povjerenstvo, u sastavu Miroslav Fabijanić (glavni sudac), Branko Vekarić i Krešimir Šurina, ocjenjivali su 13 maketa svrstanih u tri kategorije - makete jedrenjaka i veslarki (HR-A), makete na motorni pogon (HR-B) te maketu broda u boci (HR-E). Svaki od njih mogao je maketi dodijeliti maksimalnih 100 bodova, a aritmetička sredina donosi konačnu ocjenu i plasman.

Roland Vlahović ponio je kući i srebrnu medalju, i to za maketu putničkog broda Marin Držić (89,00 bodova). Srebrna medalja otputovala je i u Dubrovnik Mladenu Mitiću koji je i ove godine bio posvećen dubrovačkoj pomorskoj baštini – na natjecanju je sudjelovao s Dubrovačkom karakom koja je osvojila 81 bod. Devet maketa dobilo je od 70 do 79,67 bodova što je njihovim autorima donijelo brončane medalje.

Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka svake godine organiziraju Državno natjecanje, a pravila prema kojima se ocjenjuje umijeće brodomaketara ovise o godini – parne godine donose natjecanje prema NAVIGA pravilima, a neparne prema nacionalnim pravilima. Prvenstvena razlika je što se na državnim natjecanjima koja se organiziraju prema nacionalnim pravilima mogu ocjenjivati isključivo makete tradicionalnih hrvatskih bodova i brodica.

Od utorka, 9. svibnja, za javnost je otvorena Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2017“ na kojoj su osim radova natjecatelja s ovogodišnjeg državnog natjecanja izloženi radovi osnovnoškolaca koji su sudjelovali u Školi brodomaketarstva Modelarskog instituta Nave Dumins, makete učenika Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju nastale pod mentorstvom profesorice Marije Marač, te radove djece iz riječkih i kastavskih vrtića. Organizatori su In memoriam vitrinom odali počast četirima brodomaketarima - Bogoljubu Dokmanoviću čiji brodovi u boci uvijek iznova oduševljavaju, Toniju Mikniću zaljubljeniku u rapsku pomorsku baštinu, nagrađivanom i na svjetskim i državnim natjecanjima Josipu Rumori te Krunoslavu Srijemsiju kojemu je brodomaketarstvo bilo najdraži hobi.

Ulaz na izložbu je besplatan za sve građane i građanke. Izložba će biti otvorena radnim danom od 9:00 do 20:00 sati, a u subotu, 13. svibnja, od 10:00 do 15:00 sati. U nedjelju, 14. svibnja, izložba će biti zatvorena. Posjetitelji sudjelujući u tomboli mogu glasovati za najbolju maketu brodova prema odabiru publike. Nagrada publike bit će dodijeljena u petak, 19. svibnja 2017., u 13 sati nakon čega će izložba biti zatvorena.

Manifestaciju i ove godine financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a pokroviteljica izložbe je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Dokumenti
Ocjenska lista: 
Nagrada publike: 
Photo