21. državno natjecanje brodomaketara

Roland Vlahović pomeo konkurenciju

Nagrađivani lovranski brodomaketar Roland Vlahović upotpunio je svoju kolekciji medalja s još pet medalja na jučer održanom 21. Državnom natjecanju brodomaketara. Osvojio je dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju.

Na svečanom otvorenju Hrvatske ocjenske izložbe maketa brodova „Rijeka 2016“, održanom danas u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, proglašeni su najbolji brodomaketari ovogodišnjeg natjecanja, a izložba je potom otvorena za sve građane i građanke.

21. Državno natjecanje brodomaketara, koje tradicionalno organiziraju Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Centar tehničke kulture Rijeka, održalo se prema pravilima NAVIGA. U njemu su mogli sudjelovati svi brodomaketari s maketama brodova koji su plovili svim svjetskim morima i pod svim svjetskim zastavama. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Luciano Keber (glavni sudac), Mladen Mitić i Krešimir Šurina cijelo nedjeljno popodne procjenjivali su 20 prijavljenih maketa.

Najbolje je ocjenjena maketa broda Sloops HMN Pegasus lovranskog majstora Rolanda Vlahovića s osvojenih 97 bodova, a njego Naval Cutter Alert s 95 bodova mu je donio drugu zlatnu medalju. Dvije srebrene medalje dodijeljene su mu za maketu ratnog broda Warspite (93 bodova) i francuskog školskog broda L'etoile (92 boda). 

Brončane medalje kući je ponijelo pet brodomaketara: Mario Bičić za maketu Brigantino goletta (88,33 bodova), Željko Fredotović za francuski škuner Jacinthe (86 bodova), ponovno Roland Vlahović za ratni brod USS Indianapolis (86 bodova), Goran Todorović za maketu brigantina Newsboy (85,67 bodova) i Edi Šimetić za bark Vinka (85,33 bodova).

Najbolje nagrađene makete brodova prema izboru ocjenjivačkog povjerenstva na Državnom natjecanju plasiraju se na svjetsko natjecanju koje organizira međunarodna organizacija NAVIGA. Ove godine Svjetsko natjecanje brodomaketara se održava u rujnu u Kalinjingradu u Rusiji. Vlahović u svojoj kolekciji već ima zlato i dva srebra sa Svjetskog natjecanja brodomaketara održanog prije dvije godine u Bugarskoj.

Pravila ocjenjivanja

Natjecanja brodomaketara organizirana su na način da se brodomaketari natječu u nekoliko kategorija, a vrijednost njihova rada ocjenjuje ocjenjivačko povjerenstvo dodjeljujući svakoj maketi određen broj bodova prema unaprijed određenim kriterijima. Maksimalan broj bodova koji maketa može osvojiti je 100. Brončana medalja se dodjeljuje maketama koje osvoje od 85 do 89,67 bodova, srebrna od 90 do 94,67 te zlatna od 95 do 100.

Izložbu možete posjetiti 06. svibnja u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka

Na danas otvorenoj izložbi je, osim natjecateljskih maketa brodova, izložena 21 maketa broda van konkurencije. Hrvatski savez brodomaketara je izložbu iskoristio da istakne doprinos očuvanju pomorske tradicije, posebice rapskog pomorstva, nedavno preminulog Rabljanina Tonija Miknića. Kao i svake godine, posjetitelji na izložbi mogu pogledati radove s tematikom mora i brodova šest riječkih dječjih vrtića.

Posjetitelji sudjelujući u tomboli mogu glasovati za najbolju maketu brodova prema odabiru publike. Nagrada publike bit će dodijeljena u petak, 06. svibnja 2016., u 13 sati nakon čega će izložba biti zatvorena.

Ulaz na izložbu je besplatan za sve građane i građanke. Izložba je otvorena radnim danom od 9:00 do 20:00 sati, a u subotu, 30. travnja, od 10:00 do 15:00 sati. U nedjelju, 1. svibnja, izložba će biti zatvorena.

Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka do sada su zajednički organizirali 20 državnih natjecanja brodomaketara i dva svjetska natjecanja, 2006. godine u Dubrovniku i 2012. u Rijeci. Hrvatski brodomaketari su do sada na svjetskim natjecanjima osvojili 63 odličja, od toga 5 zlatnih, 14 srebrnih i 44 brončana odličja.

Manifestaciju i ove godine financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a pokroviteljica izložbe je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Dokumenti
Ocjenska lista: 
Nagrada publike: 
Photo